Sponser

Apa Yang perlu SEbelum MelaBur Dalam Emas

Salam Semua....

Sebelum menceburi bidang pelaburan ni, tak kira la dalam pelaburan emas, hartanah atau lain-lain. Yang paling Utama kita perlu ade ilmu, target dan perancangan kenapa kita hendak melabur.

Seandainya kita xda target atau hanya sekadar mengikut, susah untuk kita maju ke depan. Sesetengah orang target ade, tapi modal tak cukup. Jadi selepas ade target perlu ade perancangan.

Dalam dunia pelaburan emas ni, kita bole letak target sebagai aset, pacis income dan sebagainya. Macam fik, target emas ni sebagai saving selain daripada wang ringgit. Aset yang mengantikan wang ringgit. Tp fik takda la convert semua wang ringgit kepada emas. Wang pn perlu ada untuk membeli. Dalam dunia kita, wang yang mempunyai kuasa membeli.

Seandainya kita takda target, membeli sebab terpengaruh dgn kawan-kawan yang memceritakan tentang kuasa emas seperti :

Harga emas meningkat 25% setahun melebihi ASB. kita perlu ingat. Dalam setahun ade 12bulan. setiap bulan ada turun naiknya emas ni. Contoh 1, kawan kita punya target sb pasic income. Dia beli time harga rendah untuk bulan tu, bila de kenaikan sikit dia jual. Begitu la untuk bulan-bulan yang seterusnya. Contoh 2, kawan kita ni target sebagai aset, simpan emas daripada lebihan gaji. Contoh beli emas tahun lepas (2008) dengan harga RM8,000. Tahun ni(2009) emas dah harga RM11,000. Setiap tahun nilai aset dia naik jer.

Ade sesetengah dari kita suka jual emas, jadi bole jer jual emas. Boleh join Public Gold. Jadi agent. fik bukan agent, jadi tak leh nak cite detail.

Macam fik cakap tadi, fik simpan emas sebagai aset. Fik punya target, simpan dinar sebagai mas kawen. Setahun kumpul 10 keping. Nak target banyak, takut tak berkemampuan. Target macam ni sesuai bagi mereka yang masih bujang kot. Yang nak + isteri baru tu.. xtau la sesuai x. hehehhe. Fik pn bukan de calon lg. Tp target n perancangan masa depan perlu ada. Buka minda kita (pikir luar kotak), jangan pikir, bila dah nk kawen br nk beli. Bole rujuk artikal ini, mahar + dinar.

Fik tulis artikal ni sebab Fik tengok ramai lagi yang masih tertanya-tanya. Beli emas, pastu simpan. Macam xda makna. Sedangkan ASB pn kita simpan gak. Bagi fik benda ni terjadi sebab perkara-perkara yang telah Fik sebutkan tadi. Bagi mereka yang baru boleh beli ebook ni untuk dijadikan rujukan. Emas-Emas Yang Hilang.

p.s : Dapat Idea time tido lepas solat jumaat. hehehe. Bangun terus taip artikal ni.

6 comments:

SaoQ berkata...

sekarang sesuaikah and dimanakah platform yg baik tuk sume ni?

Taufik berkata...

semua platform sama ade fizikal atau non fizikal mmg ok.. tp ia bergantung pada keperluan seseorg 2..

mungkin bg seseorng tu non fizikal terbaik untuk dia..

mungkin bg seseorng tu fizikal terbaik untuk dia..

Rahman Ahmad berkata...

Salam Fik,

Bagus info tu walaupun banyak info emas yg boleh didapati disite yg lain. Saya sehingga kini belum lg melabur lg dlm emas nie..insyallah sikit masa lg. Tapi saya fikir dlm emas nie kite hanya brgantung pada kenaikan harge jer yer tak? sebab pelaburan emas ini takder 'power of compounded'. Tapi still ok, byk juge kebaikan yg lain.

Anyway, thanks for the info.
rahman

Mohd Faridzuan Mohd Kassim berkata...

salam en.rahman..sy nk ulas ckit ttg keuntungan psaran emas tdak hny bergantung kepada kenaikan harga shj..bila harga jatuh pn kta tetap wat keuntungan..sy adalah seorg trader dlm pasaran emas..fredstreet99@gmail.com

nafysha masry berkata...

kat mana nk bli emas ni? kt bank ke? kt kedai emas?

Baiduri Collection berkata...

just nak share..sye de invest dlm emas..bukn mcm fik buat...mcm sistem shareholder je...bulan2 dpt dividen....10% dgn VGMC.com

Catat Ulasan