Sponser

Kekeliruan

Assalamualaikum....

Disebabkan kekeliruan tentang syarikat AFAGOLD Sdn Bhd. Fik remove direct link ke posting yang berkaitan dengan syarikat ini...


Fik terima pelbagai versi cerita yang berkaitan... Sampai naik pening...
xtau yg mana btl

Pelbagai sms yg fik trima dr cliant syarikat ini.. sampai ade seorang makcik dr pahang kol fik... sampai xtau nk jawab mcm mana... Fik pn cliant syarikat ni gak.. jd kita sama2 bersabar dan tunggu pengumuman dr syarikat ni...

sila komen cite yg anda dapat

p/s : minggu lepas amat bz.. xsempat nk update blog

5 comments:

Kilauan Emas,Lelong Emas berkata...

salam, harap semua bersabar kerana pihak syarikat telah sedang membuat plan terbaik bagi menjadikan pelanggan memperolehi semula modal mereka... Apa-apapun diharap tunggu sehari dua lagi... Walau bagaimana pun, sekali lagi dimaklumkann syarikat tidak dapat membuat pusingan dgn baik kerana pihak Ar rahnu Bank Rakyat yg tidak membenarkan gadaian goldbar buat sementara waktu di kebanyakan cawangan. Bagi yg hibah belum dibayar pada bulan September, Insyaallah minggu depan akan menerima bayaran.

(ini adalah hasil perbualan dgn bos AFA pada 8 Oct 09)

cdanhash berkata...

Harap bersabar fik...
boleh tak jika rakan kongsi tebus sendiri...

Taufik berkata...

xda la.. fik ok jer... cuma byk yg bertanya.. mungkin ade info terbaru.. jd bole kongsi kt cni..

hanz berkata...

Nak sentuh tentang AFA...

Sekali scan memang menguntongkan... dua kali scan ada mushkil...

Beli emas dapat hibah... ha..ha.. mengancam... ada positif dan negatifnya afa ni....

Harga Belian AFA = RM13000 (harga pada 26/05/09)
Julan balik sebelum taman tempuh: RM13,000 x 12% = RM1560 = RM11440
Spread = 1560 = 12%
Hibah bulanan @ 4gm RM520 x 12 bulan = RM6240

Emas dipajak atas nama pembeli: 100gm + 100gm = 200gm
Andaian nilai marhun: less 10% dari 26,000 - 2600 = 23400
Nilai pajakan 60% x 23400 = 14040 (diserahkan kpd AFA)
Setahun kemudian 520 x 12 = 6240 + 13000 = 19240

Untong woo... setahun kemudian baru boleh kira untong....

Jika AFA gagal membayar hibah, apa yg kita ada…
- surat pajak utk 200gm emas

Jika tak tebus, berapa ar-rahnu akan lelong…
10% rendah dari harga asal
Cth: 23400 – 2340 = 21060
(hasil lelongan setelah ditolak upah simpan dan urusan lelongan dikembalikan kepada pemajak)

Jika tebus 200gm, berapa kena bayar…
- 23400 (tak termasuk upah simpan)

Berapa kos semua…
- 23400 + 13000 = 36400

Jika baki hutang ar-rahnu 13,000, untong ke rugi..
13000 + 13000 = 26000 (ngam2 tak masuk upah simpan)

Yang ni pula - beli emas dapat emas...

Pamp Suisse (OUB) 100gm Selling = RM11,585
Buying = RM11,055
Spread = RM530 = 4.57%
(harga OUB pada 26/05/09)

Public Gold 100gm gold bar Selling RM11,254
Buying RM10,691
Spread: 11254 – 10691 = 563 (5%)
(harga PG pada 26/05/09 jam 6.55pm)

harap2 AFA bejalan lancar... tak ada sekatan jalan raya... hu..huu..

http://semezer82.blogspot.com/2009/05/2-jamadilakhir-1430.html

Muhd Fauzie berkata...

ok..kita tggu dan lihat...

Catat Ulasan