Sponser

Cara Membuka Gold investment Account Public Bank



Kali ni, Gold Investment Account Public Bank (GIA PB). Seperti mana yang kita sedia maklum, GIA PB ni merupakan non-fizikal gold. Maksudnya nilai emas yang ditulis di dalam buku akaun. kita bole tengok angka yang diprint jer. Tak boleh pegang emas yang betul.

1st, fik cite skit ye pengalaman masa buka gia nih. GIA PB merupakan langkah pertama fik dalam menceburi dunia pelaburan emas nih. GIA PB fik buka pada tahun lepas, bertarikh 19hb 10 2008(Ahad) di Public Bank Tanah Merah. 1hari sebelum fik kena g kursus induksi di INTURA (Intan Wilayah Timur). Staff Public bank yang membantu fik buka GIA PB ni nama dia Nor Ashikin Bt Mohd Nawawi. Sekarang kak ashikin dah up statusnya, jd kakak angkat fik.

Pada masa fik buka GIA PB 2 harga dalam rm93.10.. Masa tu dah bole agak harga keesokkan (Isnin), mungkin lebih rendah dari harga hari Ahad. Tekanan gak masa time kursus. tgk harga emas below than rm90. Nak g tambah pn xbole. Dah la Kursus 2minggu.

Dah banyak nih fik cite benda lain daripada cara nak buka GIA PB nih.. hehehe..

Cara-caranya ialah:

1.Tengok harga pasaran emas GIA PB kt website Public Bank. Ni url dia, klik jer http://www.pbebank.com/en/en_content/personal/rates/goldinvest.html. Untuk beli emas, pastikan kita tgk SELLING PRICE (bank jual emas kepada kita). Untuk jual emas, kita tengok harga BUYING PRICE (kita jual emas kepada bank). Ni contoh dia..




2.Pekara yang penting atau perlu ada bagi membuka GIA PB ialah

  • Duit RM250 untuk membuka Buku Akaun Wadiah PB ( Saving Account).
  • Duit RM10 untuk duit setem bagi Perjanjian Akaun Pelaburan Emas.
  • Duit untuk membeli 20g emas bagi permulaan GIA PB.
  • Duit RM8 bagi mereka yang nak gunakan ATM Card.

Yang penting pastikan duit tu bawa lebih sikit, jangan bawa cukup-cukup jer. NanT risau tengah isi borang tiba-tiba lak harga emas naik ms kt kaunter. tak cukup lak duit nanT. Susah. Tapi kalau harga emas turun. kita la untung sebab dapat beli emas dgn harga yang murah. Tersenyum la masa tu.

Ni contoh Surat Perjanjian Akaun Pelaburan Emas(GIA)

Klik kt pic 2 untuk besarkan.

1. 2. 3. 4. 5.

6. 7. 8. 9.



p/s :
1.Surat perjanjian ni bukannya dpat masa buka buku acc ye.. tapi lepas dimatikan setem.. Public Bank akan pos ke alamat kita.
2.Fik tukar tarikh posting ni sebab ade sikit tambahan dalm posting ni

7 comments:

ojah berkata...

hehe.. bagus buat ref.. ingat nak bukak jugak akau PBGIA ni.. untung tak?

Taufik berkata...

PBGIA pn untung.. tp kecairan dia terhad.. if perlu duit time terdesak.. ms 2 gak emas trn harga.. pedih gak 2

MoMo berkata...

sekarang berbaloi x nak buka akaun ni?? ka nak tunggu dulu...harga akan turun x pas ni? berminat gk nk wat ni...:)

Taufik berkata...

klu nk tau pasal turun naik harga.. mungkin bole try yg lg pakar.. sb fik pn.. xda la pandai sgt bab teke nih.. lg pn, semua bergantung pada rezeki masing-masing

iyna berkata...

salam...nak tanya sikit..kalau sy buka akaun al wadiah di PB dulu...then bila emas rate turun baru bukat PBGIA boleh ke?.atau dia kene serentak?

tamanraudhah berkata...

Beri Laluan

Nilai 1g Morhabshi sama dengan 1g EMAS. Benarkah?

ecah berkata...

sy nk tye. klu kite nak jual perlu jual semua ke?then ape yg tggl dlm akaun kalau da jual semua
?

Catat Ulasan